Den perfekta löparskon

LöpningDet har väl inte undgått någon att löpartrenden har exploderat här hemma vårt avlånga land. Folk joggar, springer lopp, sprint, terräng, intervaller, långdistans… det känns som att variationerna snart är lika många som det antal individer som tränar löpning : )
Och det är väl precis det som är så vackert med just löpning. Man kan göra det helt till sitt eget… en stund för sig själv, eller kanske en aktiv pratstund med en vän. Tempot kan få bero på dagsformen, eller så har du ett mål att sikta på.

Oavsett hur just din löpning ser ut så finns det några grundläggande saker som är lika för alla. Det viktigaste är löparskor.
Löpning tar rätt hårt på kroppen. Speciellt om man springer på asfalt eller på betong. Men även om har tagit din löpträning in i skogen och terrängen så är en bra löparsko a och o.
Det kan inte sägas tillräckligt ofta – gå till en butik med kunnig personal och be att få provspringa på löpbandet så att du verkligen får se vilka behov som just du och dina fötter har. Tänk också igenom hur din träning ser ut. Springer du ofta på löpbandet inne på gymmet, eller är du alltid ute i skogen?
Kanske behöver du lite extra dämpning, det är extra viktigt om du springer på hårt underlag, eller kanske lite extra stöd.
Du ska alltid se till att ha lite plats kvar framtill i dina löparskor, eftersom foten gärna förflyttar sig framåt i skon under löpturen.

Ta en titt på löparskor.nu för att läsa mer vad du skall tänka på vid valet av nya löparskor.

En sak som jag precis lärde mig är att hårda sulor passar bättre på torra underlag och mjuka sulor är bättre för blött och halt underlag. Det är ju rätt viktigt att tänka på här i vårt land där vintern ibland är lång och kall. Man vill ju inte riskera att halka och göra sig illa. Mjuka sulor håller inte lika länge som hårda, men om man kan minska skaderisken så är det ju ändå värt det.

En annan viktig sak när man ska köpa nya löparskor är att inte stirra sig blind på ett märke. Passformen varierar rätt mycket och även om det är superkul med riktigt fina skor, så måste passformen gå först när det gäller löpning.
Jag drömmer till exempel alltid om ett par Nike Free Run, men håller mig till Reebok och Asics eftersom vidden på deras löparskor är perfekt för mina fötter. Det vinner alla gånger sen när jag är ute i spåret.
Skoskav och obehagligt tryck är ju det sista man vill ha under sin sköna stund ute i friska luften.

Att jag sen går och köper Nike Free Run för att ha som vardagssneakers är en annan sak : ) för säga vad man vill, Nike är fenomenala på att hitta precis rätt i funktion och trend på en och samma gång. Tack och bock för Reebok, Asics och Puma har förstått grejen och därför har ryckt upp sig och modegraden en del. Men Nike är alltid Nike…

Vilka löparskor är dina favoriter?