Ett minne för livet

Ett idrottspris är ett bevis på en väl utförd bragd. För många är deras
idrottspriser ett värdefullt minne för hela livet. Man har sitt idrottspris eller sportpris på en speciell plats i hemmet, gärna en plats där många kan se priset och beundra det.

Olika idrotter kan ha olika utseende på sina idrottspriser, det är egentligen bara fantasin och den personliga smaken som kan sätta gränser för hur ett tillverkat idrottspris kan se ut. Men ett traditionellt utseende är en pokal eller en plakett. Även medaljer är oerhört vanliga när det handlar om idrottspriser.

medaljer och pokalerMånga har ett särskilt band till sina idrottspriser som står där hemma och pryder exempelvis vardagsrummet. Man kan titta på raden av pokaler, medaljer, plaketter och andra idrottspriser och minnas känslan under och efter varje enskild tävling. Tävlingsnerverna innan loppet, till exempel. Adrenalinet och endorfinruschen under loppet och så den härliga känslan av att springa i mål med bägge händerna uppsträckta i luften och publikens jubel.

Det finns helt enkelt inget negativt med idrottspriser. Inte ens den eventuella smärtan under loppet stör när man betraktar sitt glänsande idrottspris. Allt har höljts av det glittrande vackra minnet av målgången och stunden när man äntligen står där med sitt idrottspris i händerna. Priset är helt enkelt ett tungt bevis på svett och smärta. Men också ett minne av bubblande glädje och skön och välförtjänt trötthet efter en kamp mot klockan och de egna begränsningarna.

För att segerns sötma inte ska slösas bort är det viktigt att idrottspriset kan vägas upp till idrottarens prestation. Det ska finnas tyngd och skönhet i priset och det ska kunna bära upp de viktiga minnen som de för med sig när idrottaren tittar på sitt idrottspris. För att det inte ska uppstå några tråkiga känslor efter segern och efter att man tagit emot sitt välförtjänta och efterlängtade pris är det av oerhörd vikt att den som tillverkar priset vet hur det ska göras. Det är för viktigt för att slösas bort på klåpare och okunniga producenter. Ett idrottspris ska hålla att betraktas och tas ner från sin hyllplats en hel livstid. Det får inte vara tillverkat av andra klassens material.