Sökmotoroptimering: Vad kan en SEO-byrå hjälpa dig med?

Internet växer i en rasande takt – tiotusentals nya hemsidor produceras varje vecka (förmodligen en rejäl underdrift, det lär vara mycket mer än så) – och det blir allt svårare att hitta rätt i den oerhörda mängd information som finns på nätet.

Som en följd av detta blir sökmotorer allt viktigare, och framförallt blir sökmotorernas uppgift svårare och svårare. De algoritmer som styr sökresultatet måste ständigt förfinas och förbättras för att säkerställa att relevanta hemsidor presenteras för den som gör en sökning. Syns bara skräpsidor i söklistan tappar sökmotorn snabbt i trovärdighet och användaren vänder sig någon annanstans.

Högre krav på sökmotoroptimering

Även den som har en hemsida måste anpassa sig, och detta gäller inte minst företag som vill synas på nätet för att sälja sina produkter och tjänster. För det blir allt svårare att göra det – synas alltså – eftersom konkurrensen om de högsta platserna i sökresultaten hårdnar och eftersom – som vi redan varit inne på – sökmotoroptimering blir allt mer komplicerat.

Anlita en SEO-byrå

Något av de smartaste man kan göra som företagare är att anlita en SEO-byrå för att sköta sökmotoroptimeringen. Detta gäller för såväl stora, multinationella företag som för små hantverkarfirmor, till exempel, elektriker, målare eller snickare.

Varför är då detta ett så bra drag? Jo, sanningen är den att man som företagare inte har någon chans att ranka i toppen på viktiga sökord om man inte tar hjälp av experter på en SEO-byrå. Visst kan man optimera sin egen hemsida hyggligt på egen hand och ta sig upp en bit, men för att nå den sista lilla biten – upp till de lukrativa topp 3-positionerna – krävs specialkunskaper.

En mindre vetenskap

Sökmotoroptimering, eller SEO som det också kallas efter engelskans ”Search Engine Optimization”, har nämligen utvecklats till en mindre vetenskap. Och på en SEO-byrå kan ett helt team av personer arbeta med en enskild hemsida för att få den att ranka bättre:

• En analytiker som använder olika statistikverktyg och beräkningsmodeller för att plocka fram de mest lönsamma sökorden/fraserna för den aktuella hemsidan.
• En tekniker som granskar hur sidan är programmerad och åtgärdar de brister i kodningen som upptäcks.
• En SEO-tekniker som går igenom sidan in i minsta detalj och förbättra strukturen på sidan, den interna länkingen och mycket annat. Denna person burkar ofta även vara ansvarig för det externa SEO-arbetet som till stor del går ut på att skaffa relevanta länkar till sidan.
• En skribent som förbättrar innehållet på sidan, ofta på förslag från SEO-teknikern. Relevant och bra innehåll är en viktig faktor inom sökmotoroptimering och enligt de flesta bedömare blir det allt viktigare. Detta eftersom sökmotorerna blir allt bättre på att avgöra vad som faktiskt är relevant innehåll.

Ibland flyter dessa roller ihop, det är inte alltid man har ett fullt team på fyra personer. Rör det sig om en mindre hemsida behöver kanske inte alla vara inblandade, men poängen kvarstår – det finns många olika aspekter på sökmotoroptimering och för en person som inte är insatt blir det en övermäktig uppgift att klara av. Speciellt om man har företagets kärnverksamhet att fokusera på.

Sammanfattningsvis är alltså tipset att kontakta en erfaren och kunnig SEO-byrå och låta den sköta optimeringen av hemsidan. Det är en sak mindre att tänka på – och slita sitt hår över, SEO-arbete kan vara mycket frustrerande – och dessutom är det bra för lönsamheten.