Vem bär ansvaret för dolda fel i hus?

Att man som nybliven husägare upptäcker att saker och ting i bostaden inte fungerar tillfredsställande är en riktigt mardröm – en mardröm som tyvärr delas av ganska många. Det är nämligen inte alls ovanligt att man upptäcker dolda fel i ett hus och det som är svårt här är att bevis vem som bär ansvaret för att korrigera detta. Är det säljaren eller är det köparen som ska stå för kostnaden eller är det något som man ska dela på? Då det gäller dolda fel i hus så ska man veta att det är oerhört svårt för en köpare att få rätt mot en säljare – även om man har ett duktigt juridiskt ombud.

Det här kommer sig av att undersökningsplikten man har som köpare blivit så pass omfattande under senare år att man egentligen skulle behöva anlita professionell hjälp för alla områden i huset. Det vill säga – en elektriker för elarbetet, en rörmokare för vatten, en snickare för stommen och en takläggare för taket och så vidare. En besiktningsman har – helt enkelt och tyvärr – svårt att klara av att undersöka alla detaljer och det här har börjat ställa till det då det kommer till att bevisa dolda fel i hus.

Om vi nedan radar upp fyra punkter som kan bevisa detta och som kan ge en köpare större chans att antingen få ersättning från säljaren eller helt häva köpet (om klagomålet kommit inom ett år efter att kontraktet skrivits, förutsatt att man inte kan påvisa att denne handlat svikligt; något som förlänger tiden för klagomålet) så ser du ut enligt följande:

• Felet måste ha funnits då köpet genomfördes
• Felet i fråga ska inte ha varit möjligt att upptäcka – exempelvis fukt under golvet. Något som kräver att man bryter upp golvet i fråga för att undersöka.
• Felet ska inte ha varit förväntat. Något man ställer mot husets ålder, material och andra detaljer.
• Bostadens egenskaper ska inte avvika från de uppgifter som säljaren lämnat. Det vill säga, om denne exempelvis genomfört en omfattande renovering på egen hand som inte finns med på ritningar och som det kanske saknas bygglov till.

Hittar man dolda fel i sitt hus som ligger inom dessa beskrivningar så har man således en lite större chans att vinna en tvist mot en säljare; något som dock – som sagt – ändå är svårt i dagsläget med de utökade kraven inom sin egen undersökningsplikt.

Det man kan tycka här är att reglerna kanske borde komma att ändras igen och att en köpare ska få det lite lättare att nå ersättning. Har man köpt ett hus så har man också förmodligen gjort sitt livs affär rent ekonomiskt. Att då hitta dolda fel – som dessutom är svåra att leda i bevis – kan förvnalda detta köp till en ren mardröm och en sitt livs sämsta affär. Det borde räcka med att en besiktningsman gör en grundlig undersökning och att man inte ska behöva lägga ut en massa pengar för varje profession och yrkesman.

Behöver du juridisk rådgivning gällande dolda fel i hus kan vi rekommendera http://www.doldafelhus.se/.